czwartek, Październik 17Najbardziej porywające fakty !

Najbardziej kaloryczne owoce – TOP5

najbardziej-kaloryczne-owoce

Owoce są bardzo dobrym i zdrowym zamiennikiem słodyczy. W porównaniu ze słodyczami są stosunkowo nisko kaloryczne. Ale nawet pośród owców można znaleźć wyjątki o sporej kaloryczności. Oto 5 najbardziej kalorycznych owoców na świecie.

Pierwsze miejsc w kategorii najbardziej kaloryczne owoce zajmują daktyle, zawierają one około 280 kcal w 100g. Większość z tych kalorii (około 80%) pochodzi z cukrów prostych, dzięki czemu daktyle są znakomitym źródłem szybko dostępnej energii.

Daktyle rosną na palmach daktylowych w wielu krajach świata, na kilku kontynentach i są jednymi z najczęściej uprawiany przez człowieka owoców. Produkuje się z nich wino, słodzidła, mogą służyć jako dodatek do ciast lub jako przekąska. Zawierają sporo potasu oraz innych mikroelementów oraz błonnika. W krajach arabskich są uważane za afrodyzjak.

Na drugim miejscu pośród najbardziej kalorycznych owoców plasuje się awokado. Ma ono około 160 kcal w 100g. Jest to jedyny owoc w przypadku którego większość kalorii pochodzi z tłuszczu. Są to jednak zdrowe tłuszcze, dlatego warto ten owoc spożywać regularnie.

Awokado jest owocem drzewa z rodziny wawrzynowatych – smaczliwki wdzięcznej. Pierwotnie pochodzi z rejonów południowego Meksyku, ale obecnie uprawiane jest w całej Ameryce oraz w niewielkich ilościach na pozostałych kontynentach.  Awokado ma wiele własności prozdrowotnych. Jest powszechnie stosowane nie tylko w kuchni, jako dodatek do sałatek, past etc. ale również w kosmetyce.

Na trzecim miejscu podium pod względem kaloryczności plasują się banany. Mają one około 90 kcal w 100g, w zależności od odmiany.

Szacuje się, że na świecie istnieje ponad 70 różnych gatunków bananów. Rosną one głownie w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Australii oraz Azji. Banany bardzo powszechnie stosuje się w kuchni. Można je jeść samodzielnie, w sałatkach owocowych oraz dodawać do wypieków, soków czy dżemów. Banany można również wykorzystać w kosmetyce.

W przeciwieństwie do innych owoców banany zawierają sporo białka. Są również bogatym źródłem pierwiastków i mikroelementów, przede wszystkim potasu.

Poza podium, ex aequo, na czwartym miejscu po względem ilości kalorii znajdziemy mango oraz winogrona. Oba rodzaje owoców mają około 67 kcal w 100g.

Winogrono jest owocem jagodowym rosnącym na krzewie winorośli. Można je jeść na surowo lub przetwarzać. Z winogron robi się sok, wino, dżemy czy rodzynki. Z ich pestek można uzyskać dobrej jakości olej. Winogrona pochodzą z obszaru Morza Kaspijskiego, ale obecnie uprawiane są na całym świecie.

Jeśli chodzi o mango to jest to ogólna nazwa owoców rosnących na wielu gatunkach tropikalnych drzew z rodzaju o takiej samej nazwie. Mango wywodzi się z Azji Południowej i jest narodowym owocem w Pakistanie, Indiach oraz Filipinach. Znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie może być składnikiem sosów, przystawek, w formie dodatku do mięsa czy ryżu. Sposobów jego podawania jest naprawdę wiele.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA ImageChange Image